Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita:

Updated on mai 18, 2017 Ajuns la a 13-a ediție Evenimentul Noaptea Muzeelor se va desfășura anul acesta în peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.

Muzeele din Cluj Napoca participă și în acest an la eveniment și au pregătit expoziții speciale cu această ocazie.

Muzeul de Artă

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 1
Pentru ediția din anul 2017 a Festivalului European „Noaptea Muzeelor” din ziua de sâmbătă, 20 mai, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca vă pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

Elementul central al serii este reprezentat de expoziția dedicată operelor aflate în patrimoniul muzeului și supuse unor proceduri de restaurare în ultimii ani. Prin această acțiune, muzeul dorește să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira creații care, în mod normal, nu sunt expuse în Galeria Națională cu caracter permanent. Pe de altă parte, pe această cale, muzeul dorește să aducă în prim plan și activitățile de „culise” din viața instituției și să conștientizeze publicul legat de existența acestei dinamici (restaurare) a operelor de artă din patrimoniu.

Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 2
Expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”

Expoziția își propune să scoată în evidență câteva evenimente importante din îndelungata istorie a prestigioasei universități clujene, evenimente care au avut loc în luna mai, în secole și circumstanțe extrem de diferite. Publicul va afla care sunt motivele pentru care data de 12 mai reprezintă un reper important în viața academică, dar și în tradiția locală a Clujului, și își va putea completa cunoștințele despre elita intelectuală românească și maghiară care s-a reunit în cadrul universității cunoscute azi cu numele de Babeș-Bolyai.

Expoziția se înscrie printre acțiunile care marchează apropierea centenarului unirii Transilvaniei cu România și transformările aduse în regiune de Primul Război Mondial.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 3

Expozitia permanenta “Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre.

Expozitia tactila „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN 2017 este, în acest an, la editia a IV-a. Evenimentul oferă o imagine elocventă a evoluției artei ceramice românești, care se exprimă astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică si semantică.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecția de Istorie a Farmaciei

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 4

Publicul poate vedea gratuit în locaţia vechii farmacii a Clujului două colecţii permanente şi o expoziţie temporară: colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală şi expoziţia „Animale vindecătoare. Ingrediente de origine animală din vechile farmacii transilvănene”. Destul de multe ingrediente farmaceutice se obţineau din animale şi insecte.

Sursele scrise din secolul al XVIII-lea din Transilvania menţionează 80 de asemenea ingrediente, mai multe decât erau prevăzute în farmacopeile austriece de exemplu. Unele erau exotice, obţinute din caşalot, pisici civet, sepie etc., iar altele erau locale, din specii europene comune (precum gândac de frasin, urs, cerb, porc şi altele). Se foloseau diferite organe, secreţii sau chiar „produse” patologice din corpul diferitelor specii de animale, precum bezoarele, însă în categoria ciudăţeniilor poate fi inclus şi cel mai celebru ingredient, praful de mumie.

Muzeul de Mineralogie UBB

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 5

Muzeul de Mineralogie al UBB, pentru ediţia din 2017 a Nopţii Muzeelor, îsi propune să facă cunoscută lumea fascinantă a mineralelor utilizate ca pietre preţioase, pietre de podoabă sau pietre decorative.

Vizitatorii pot vedea atât materialul în formă brută, cât şi în formă prelucrată, finisată, gata de a fi montat sub formă de bijuterii. Pot afla informaţii despre modul de selecţie şi evaluare a pietrelor preţioase, dar şi stiluri de prelucrare. Le vor încânta privirea pietre preţioase precum diamante, safire, rubine sau smaralde, din Africa de Sud, India, Sri Lanka, Brazilia, etc., dar şi pietre fine, în special granaţi, turmalină, varietăţi de cuarţ (ametist, citrin, cristal e stâncă, agat, etc.) şi opal (nobil, de foc), spineli, turcoază, din toată lumea.

In plus, vor fi prezentate minerale şi roci din peste 90 de ocurenţe din ţara noastră, care pot fi folosite la confecţionarea podoabelor sau a unor obiecte decorative. Predominante sunt varietăţile de cuarţ şi opal, dar sunt prezente şi alte minerale sau chiar roci comune, mai rar utilizate în scopuri gemologice.

Muzeul Mitropoliei Clujului

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 6

Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Ilișua și Strâmba

Pentru credincioșii ardeleni evlavia față de Maica Domnului este cea mai neîngrădită şi spontană formă de cinstire arătată vreunui sfânt de care ne leagă în primul rând sentimente de familiaritate, recunoştinţă şi înţelegere.
Pentru a sublinia această evlavie, în cadrul nopții europene a Muzeelor, la Muzeul Mitropoliei Clujului vor fi expuse două din cele mai reprezentative icoane ale Sfintei Fecioare Maria din spațiul Transilvaniei. Icoanele Maicii Domnului de la Ilișua (1673) și de la Mănăstirea Strâmba din Jud. Sălaj (1673) sunt considerate făcătoare de minuni și poartă amprenta harului de pictor al preotului Luca din Iclod.

Vivariul UBB

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 7

În cadrul Vivariului există mai multe secţiuni:

Expoziţia permanentă, care cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări.

Expoziţiile temporare, au loc în holul din zona de intrare a vivariului.

Biobaza, unde sunt crescute animalele (gândaci, greieri, şoareci, râme, etc.) care sunt folosite ca hrană pentru animalele din expoziţie.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Cluj: Noaptea muzeelor 2017. Vezi ce poți vizita: 8

La sediul central al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, str. C. Daicoviciu nr. 2, vor demara anul acesta lucrările de consolidare pentru aripa veche a clădirii, situaţie ce va afecta accesul în spaţiul muzeal.

„Agenda expoziţională a instituţiei noastre a fost adaptată noii situaţii, neputându-se realiza un circuit care să poată face faţă unui aflux de vizitatori precum cel prilejuit de evenimentul Noaptea Muzeelor. Mai mult, expoziţia temporară 3D Roma – Sarmizegetusa Turn ON THE HISTORY, propusă în această perioadă, presupune un grad ridicat de interactivitate fizică, cu o participare de maxim 15 persoane într-un grup. Datorită numărului mare de vizitatori care ar urma să ne treacă pragul de Noaptea Muzeelor, există un real pericol de creare a unor blocaje în timpul vizitării.

În aceste condiţii dorim să oferim publicului vizitator un program special, alternativ Nopţii Muzeelor. Astfel, în data de 21 mai muzeul va fi deschis în intervalul orar 10.00 -17.00, iar duminică, 22 mai între orele 10.00 -16.00. În ambele zile accesul în expoziţii va fi gratuit pentru toate persoanele.

Pentru copii, dar şi pentru părinţi va fi organizat sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 10.00-17.00, un atelier liber în cadrul proiectului de pedagogie muzeală Cu Pietricel ne jucăm şi preistorie învăţăm. De asemenea, cu această ocazie va putea fi vizitată expoziţia cu obiectele realizate de elevii clasei I de la Colegiu „George Bariţiu”, în cadrul programului mai sus menţionat.”

(foto noapteamuzeelor.ro)

error: Content is protected !!