Cluj Napoca: Primul oraș din România cu indicator în limba latină. Vezi care este semnificația istorică a acestui nume

Updated on mai 20, 2017 Municipiul Cluj Napoca va fi primul oraș din țară care va avea indicator la intrările principale cu numele în limba latină: MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE.

Istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, profesor de Istorie şi autor al ghidului istorico-turistic „Clujul văzut şi nevăzut”, explică semnificaţia celor două cuvinte Cluj şi Napoca.
Cluj Napoca: Primul oraș din România cu indicator în limba latină. Vezi care este semnificația istorică a acestui nume 1
„Termenu Cluj vine din cuvântul provenit din latina  medievală – CLUSE, care înseamnă loc între dealuri. Dacă ne uităm un pic în jur vedem că oraşul e împrejmuit de dealuri părţile de sud şi nord. Altă variantă este numele unui fost jude al oraşului, un fel de primar, Nicolaus. În secolele 13-14  incinta era locuită eminamente de locuitori saşi, o populaţie germanofonă colonizat din mai multe zone germanice ale Imperiului Romano-German. Saşii au fost aduşi aici după o mare invazie de pradă a mongolilor, care au distrus o localitate din Ardeal în zona aceasta, dar care nu era împrejmuită cu ziduri din piatră, ci cu ziduri din lemn, mai puţin puternice în faţa potenţialelor invazii”, explică istoricul, pentru adevarul.ro

Deşi foarte multă lume leagă termenul „Napoca” de „Cluj” singura legătură este cea legată de locaţie, explică Bogoslavievici: „Ambele localităţi au existat în acelaşi areal. Napoca dispare în conştiinţa  populaţiei în secolele 3-4, după retragerea aureliană, când Imperiul Roma şi-a retras trupele şi administraţia de aici. Să nu-mi spună mie cineva că după 1.000 de ani locuitorii saşi sau de orice etnie de aici îşi mai aminteau de Imperiul Roman şi de denumirea localităţii din vremea acestuia”.

În ceea ce priveşte Napoca, există mai multe variante: „fie este un termen indo european, care înseamnă loc umed, fie o uniune de triburi dacice – numită NAPARIS, fie un cuvânt grecesc NAPOI, care are semnificaţia de loc împădurit. Dacă analizăm semnificaţiile termenilor,  toate sunt valabile.  – În perioada de acum 2.000 de ani şi Evul mediu aici erau păduri întinse. Locul umed îl simt cel mai bine reumaticii, la Cluj şi la Braşov fiind un număr foarte mare de reumatici din cauza faptului că oraşul e aşzat în depresiune”.

În ceea ce priveşte uniunea de triburi dacice, Bogoslavievici spune „Localitatea dacică NAPUCA  care apare pe harta lui Ptolemeu se pare că nu era în zona asta, ci în zona cartierului Someşeni, dar prea puţine date avem de atnci. Ştim că Napoca avea statut de colonie, unii spun că a fost dobândit în timpului împăratului Comodus, alţii spun că în timpul lui Marcus Aurelius. În timpul lui Marcu Aurelius devine oraş de rang superior cu aşa-zisul ius italicus, titlu care scutea oraşul de anumite dări”, concluzionează istoricul.

error: Content is protected !!