Cluj sau Cluj-Napoca? Vezi ce spune istoricul clujean Ioan Aurel-Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai despre inițiativa lui Lucian Boia

Updated on aprilie 18, 2017 Lucian Boia, într-un editorial pe contributors.ro numit „Varză à la Cluj-Napoca”, îndeamnă la schimbarea numelui din Cluj-Napoca în Cluj.
Ideea nu este susținută de istoricul clujean Ioan Aurel-Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai sau de Istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei care admite că Ceaușescu a schimbat abuziv numele dar la sugestia istoricilor din Cluj.

Istoricul clujean Ioan Aurel-Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, se declară împotriva iniţiativei, informează adevarul.ro: „Nu cred că este o idee bună nici dincolo de aspectul practic. Noi, românii, tot timpul vrem să schimbăm lucrurile. Cum ar fi acum să ne apucăm să schimbăm buletinele şi toate documentele cu denumirea oraşului, situaţia nu e arzătoare. Pe de altă parte, oraşul are o istorie de peste două milenii, este cel mai vechi municipiu din România cu acte în regulă, a fost atestat înainte de anul 124 d. Hr.
Citeste si
„Cum e corect: Cluj sau Cluj-Napoca? … Ce-ar fi să rebotezăm oraşul încă odată, şi din Cluj-Napoca să-l facem Cluj?”, Lucian Boia. Ești de acord?
Cluj sau Cluj-Napoca? Vezi ce spune istoricul clujean Ioan Aurel-Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai despre inițiativa lui Lucian Boia 1

(foto: Marcel Seliceanu Photography)

Denumirea actuală, Cluj-Napoca, reflectă o istorie de 2000 de ani: Napoca se referă primul mileniu de existenţă, în timp ce Cluj reflectă cel de-al doilea milenu”. Istoricul susţine că în multe zone din Germania în care a călătorit „localităţie care nu aveau denumirea oficială în latină erau marcate cu denumirea în latină la intrări şi la ieşiri, nu cred că asta e o jignire la adresa nimăniui să cultivi originile latine.

Latina veche era şi limba oficială a nobilimii mghiare, Transilvania a fost zona din Europa în care limba latină ca limbă oficială a fost înlocuită cel mai târziu. Atât din punctul de vedere al românilor, cât şi al maghiarilor din oraş denumirea Napoca atestă vechimea aşezării”.

„Să schimbăm denumirea oraşului din cauză că decizia a fost luată de Ceauşescu este ca şi cum ai zice să-l scoatem pe Nicolae Bălcescu din cărţile de Istorie pentru că a fost pus de comunişti pe bancnota de 100 de lei. Numele de Napoca n-are nimic cu Ceauşescu, cu cu istoria oraşului. Nu e de vină oraşul că Cauşescu a luat această decizie”, explică Pop.

Legat de semnificaţia celor doi termeni din denumirea oraşului, rectorul UBB a precizat: Cluj vine din latină – „Clausus, clusus” şi înseamnă loc închis între dealuri, lucru care conrespunde cu aşezarea oraşului într-o mică depresiune.

Termenul este similar cu denumirea germană „clus” care înseamnă loc închis. „În jurul anului 1260, regele Bela al IV-lea al Ungariei a adus germani în oraş”, precizează istoricul. Napoca provnie de la vechea aşezare dacică Napuca din care a evoluat municipium Aelium Napocense.

Istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei admite că schimbarea denumirii oficiale a Clujului „ a fost una abuzivă şi generatoare de controverse”:

„Schimbarea denumirii oficiale a Clujului, devenit Cluj-Napoca în anul 1974, la iniţiativa autorităţilor comuniste, a fost una abuzivă şi generatoare de controverse.

Mulţi dintre locuitorii oraşului au fost stupefiaţi de această schimbare, care a fost o expresie a naţional-comunismului aflat pe atunci în ascensiune. Trebuie să spunem însă că această schimbare, chiar dacă a fost decisă de Nicolae Ceauşescu, a fost făcută la iniţiativa unor reprezentanţi ai mediului academic-universitar clujean, care, la rândul lor, au readus la viaţă idei care circulau deja în perioada interbelică.

Ar fi, prin urmare, greşit să credem că denumirea Cluj-Napoca a venit din senin de la Bucureşti. Dimpotrivă, argumentele în favoarea acestei denumiri au fost aduse de istorici clujeni.”

Lucian Boia pe contributors.ro: „Ce-ar fi să rebotezăm oraşul încă odată, şi din Cluj-Napoca să-l facem Cluj?
Cum e corect: Cluj sau Cluj-Napoca? Gîndiţi-vă bine înainte de a răspunde. Dînd un răspuns nepotrivit, riscaţi să vi se pună la îndoială patriotismul sau să fiţi pur şi simplu taxat drept trădător de neam şi de ţară.

E bine să ştiţi că oraşul a fost rebotezat în anii comunismului, devenind din Cluj, Cluj-Napoca, naş de botez fiindu-i nimeni altul decît Nicolae Ceauşescu, dacă aţi auzit de el. Puţin respect, aşadar!


„Clujeni-napoceni“, spuneţi? Nu-mi vine să cred, e prima oară cînd aud aşa ceva. Mai bine, simplu, „napoceni“, şi gata. E curios totuşi cum oamenii se încăpăţînează să-şi spună tot „clujeni“, ca pe vremuri.

E clar că încă se simt mai mult clujeni decît napoceni. Şi atunci te întrebi la ce mai e bună Napoca. Doar pentru a păstra ceva din moştenirea spirituală şi din viziunea istorică a lui Ceauşescu? Am o idee, poate prea îndrăzneaţă, aproape utopică: ce-ar fi să rebotezăm oraşul încă odată, şi din Cluj-Napoca să-l facem Cluj?”

error: Content is protected !!