Cluj: Cerere uriașă de apartamente. 2016 va fi cel mai bun an din istoria pieţei rezidenţiale

Updated on noiembrie 28, 2016 Programul Prima Casă rămâne motorul dezvoltării pieței imobiliare. Unii spun că fără acest program piața imobiliară s-ar fi prăbușit,locuințele s-ar fi ieftinit. Dar nu ar fi avut cine să cumpere deoarece România ar fi fost în criză. Cu acest program are cine să cumpere dar prețurile sunt ținute un pic artificial în sus.

2016 reprezintă pentru Cluj cel mai bun an din istoria pieţei rezidenţiale, cu un grad de absorbție de 90% din cauza cererii uriașe.
Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost în 2016 Cluj – Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara, informează mediafax.ro.

15207970_346691745698369_798551211_n

Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca şi Braşov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.

Aproximativ 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidenţiale din România, un record pentru segmentul de profil. La nivel naţional s-au înregistrat cu circa 9% mai multe tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale acestui an, gradul de absorbţie estimat al locuinţelor finalizate în acest an de către dezvoltatori fiind unul ridicat, de peste 70% în Bucureşti şi de peste 90% în Cluj – Napoca, potrivit studiului de piaţă Residenţial Market 2016 Overview.

Adoptarea legii dării în plată şi epuizare primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

error: Content is protected !!