Moise Guran atac la Mitropolitul Clujului: „Să spui că Dumnezeu îngăduie atentate pentru că oamenii nu urăsc suficient alți oameni, asta e o blasfemie”

Updated on august 22, 2016 Jurnalistul Moise Guran îi dă replica Mitropolitului Clujului după ce acesta invocă „reîntoarcerea” la rădăcini, „căderea spirituală” a Europei care ar fi cauzele atentatelor teroriste. Opulența și lăcomia preților nu sunt motive de atentate teroriste pentru cei săraci din Orientul Mijlociu?

Jurnalistul Moise Guran îl desfiinţează pe Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, care a vorbit, în predica pe care a ținut-o în cadrul Slujbei de Liturghie dedicată celebrării zilei Adormirii Maicii Domnului despre ameninţările teroriste.

„Neamurile pier nu atunci când își pierd ființa statală, ci atunci când își pierd identitatea culturală, sufletul lor. (…) În virtutea unei corectitudini politice, Europa nu mai face referire la rădăcini. Până nu este prea târziu, să ne străduim să oprim căderea spirituală a Europei.

14030887_290716937962517_1522879489_n

Fără a fi panicarzi, este bine să ne punem întrebarea dacă nu datorită acestei stări de lucruri îngăduie Dumnezeu să fie atâtea atentate teroriste, atâtea războaie, atâtea distrugeri de valori spirituale și de bunuri materiale”, a spus Andrei Andreicuţ, Mitroploitul Clujului citat de Vocea Transilvaniei.

Legat de această parte a discursului său, Moise Guran a precizat că „probabil cea mai nașpa fundătură în care am putea (re)intra într-un an electoral este cea extremistă”.

„Din păcate, am observat că pilonul cel mai important de comunicare al extremismului este Religia, precum și confuzia, voită, între Religie și Credință. De ce am pune în balanță identitatea culturală cu ființa statală, așa cum face Mitropolitul Clujului?

De ce l-ar deranja pe domnul Mitropolit unitatea în diversitate europeană? Prin ce corectitudine politică l-au mâniat europenii pe Dumnezeu și, mai exact, la ce conservare “culturală” ar fi trebuit să apeleze ei pentru ca Dumnezeu să nu mai îngăduie atentate teroriste? Discriminarea duce întotdeauna, dar întotdeauna la ură! Ura, opusul iubirii (aproapelui, dar în secolul XXI suntem cu toții mai aproape) este în contradicție cu credința creștină.

Să spui că Dumnezeu îngăduie atentate pentru că oamenii nu urăsc suficient alți oameni, asta e o blasfemie. Să ne spună domnul Mitropolit dacă în timpul ocupației comuniste România și-a pierdut ființa statală, identitatea culturală, sau dacă doctrina naționalist-comunistă a fost mai utilă spiritualității românești decât corectitudinea politică de tip UE!

Biserica Ortodoxă ar face bine să stea deoparte de politică, fie doar și pentru că abia implicarea sa îi reduce reputația de păstrătoare a identității culturale.

Când vine unul de ăsta în campania, care deja a început și îți spune cum va proteja el ființa națională, întreabă-l dacă ar putea să creeze și locuri de muncă în aceleași timp, dacă nu cumva conservarea culturală n-ar merge la pachet și cu niște investiții în școli, dacă n-am putea construi așa și niște spitale pentru trup, care e casa spiritului.

Religia nu are ce căuta în dezbaterea politică din secolul XXI! Iar Credința ți-o pierzi când începi să urăști, când îndrăznești să crezi că Dumnezeu e complice cumva, fie și prin îngăduință, la atentate. Și mă opresc aici, ca să nu pun în paralel cu un mitropolit ortodox și niște citate din Mein Kampf”, a scris Moise Guran pe site-ul său.

error: Content is protected !!