Cluj: Medici sau criminali? Percheziţii la cabinetele medicale. Vezi ce au putut să facă:

Updated on mai 31, 2016 Procurorii și polițiștii fac astăzi percheziții la mai multe spitale din țară. Medicii sunt acuzați că au falsificat fișele medicale pentru a introduce medicamente noi în tratatmente, fiind plătiți pentru asta de firmele de medicamente. Astfel pacienții devenau cobai pentru companiile farmaceutice fără să-și dea acordul.

Polițiștii efectuează marți 26 de percheziții la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție și ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din 16 județe, într-un dosar instrumentat de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Medicii vizați de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cercetați pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES.

De asemenea, polițiștii ridică înscrisuri și probe de la 31 de unități sanitare din județele Argeș, Botoșani, Buzău, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiș și Vrancea.

“Din cercetări a reieșit că mai mulți angajați din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale).

Astfel, medicii incluși în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentație de evaluare a pacienților — subiecți, fie prin falsificarea consimțământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparținătorii acestuia, fie prin consemnarea în fișele de evaluare sau foile de observații a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia”, se precizează în comunicatul IGPR.

Medicii sunt suspectați că ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau că nu ar fi administrat medicamentul pacientului. Medicii ar fi prezentat ulterior către sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizării și aprobării punerii pe piață a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului General, din cercetările efectuate a reieșit că un medic psihiatru de la un spital din Arad, având și calitatea de cadru didactic la o universitate din același oraș, a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secției de Psihiatrie, în vederea fundamentării/întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală.

În realitate persoanele în cauză nu suferă de afecțiuni psihice, însă, în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidențele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât și cu tratament de specialitate.

error: Content is protected !!