(Video) Roșiile cu gust din România salvate la Cluj

Updated on aprilie 29, 2016 Deși pe piața din România au apărut mai multe soiuri de legume din import, la care apelează tot mai mulți fermieri români, mai există șansa să mâncăm legume așa cum erau ele pe vremea bunicilor. O fundaţie din Odorheiu Secuiesc a reuşit să salveze peste 40 de soiuri de legume, printre care roşia „inimă de bou”, dovleacul porcesc, ceapa roz sau fasolea „frumoasă”.

Una dintre grădinile experimentale cu seminţe tradiţionale este la Apahida, judeţul Cluj. Radu Telecan a plantat încă de anul trecut pe o suprafaţă de 5 ari, în grădina din spatele casei roşii şi ardei iuţi. Anul acesta a pregătit de două ori mai multe răsaduri, pe care le va cultiva în curând, scrie digi24.ro

În câteva luni, vor creşte roşii tradiţionale, gustoase ca pe vremea bunicilor, deoarece seminţele au fost culese de la ţărani din zona Transilvaniei, care la rândul lor, le-au salvat de-a lungul timpului.

„Le-am făcut tradiţional, n-am folosit insecticide, pesticide, aşa cum era la bunica acum 30 de ani roşia aia gustoasă şi zemoasă,” spune Radu Telecan, fermier.

Lipsa chimicalelor face roşiile româneşti atât de bune la gust, spun fermierii. În plus, sunt mult mai sănătoase.

„S-au pierdut şi cauza este că toţi s-au orientat să arate numai frumos. Poate că au şi defecte, dar gustul nu se compară. Gustul care era odată cândva, când nu se atingea nimeni de ele,” zice Maria Telecan, mama fermierului.

Vezi aici Video:

Fundaţia din Odorheiu Secuiesc a reuşit să salveze 40 de soiuri de legume, printre care ardei, vinete, mărar, lobodă sau dovleac. Seminţele au ajuns acum la 50 de familii de la ţară, care au ca datorie să le planteze şi să dea mai departe materialul genetic. Motivul proiectului este că în timp în toată ţara s-a redus numărul varietăţilor de legume româneşti.

 

error: Content is protected !!