Biserici sălăjene de lemn restaurate la Cluj

Updated on august 28, 2015

Biserica din lemn din Petrindu, comuna Cuzăplac şi biserica lui Horea din Cizer,  construite în urmă cu două secole în județul Sălaj, dar mutate în parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, vor fi restaurate.

Proiectul de investiţii „Conservare-restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”, proiect finanţat în cadrul Programului “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, a fost aprobat de Consiliul Județean Cluj.

Proiectul va demara în curând. Acesta va fi executat de către o firmă din Satu Mare, la un preţ de aproape 3 milioane de lei. Se preconizează o perioadă de 9 luni pentru finalizarea lucrărilor de conservare și restaurare. Mai apoi, vizitatorii parcului Etnografic Naţional “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca vor putea admira cele două monumente istorice sălăjene, scrie regiotv.ro

Biserica din Cizer, cunoscută drept Biserica lui Horea, a fost construită de către conducătorul răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Biserica din Petrindu, comuna Cuzăplac, este o biserică deosebită, cu o pictură interioară realizată în anul 1835 de cunoscutul pictor de biserici din Transilvania, de Dimitrie Ispas.

error: Content is protected !!