Cluj: Petitie pentru inchiderea expozitiei de corpuri umane de la Iulius Mall: “Nu exista respect pentru morti”. Vezi ce spun organizatorii

Updated on iulie 29, 2015

O petiție împotriva expoziției  OUR BODY: Universul Interior” a  fost lansată pe internet.

Autorii petiției cer închiderea expoziției pe motiv că trupurile expuse în asemenea expoziții ar putea aparține prizonierilor executați în închisorile chineze, expoziția contravine credințelor tradiționale ale poporului român și respectului datorat morților sau pe motiv că expoziția prezintă corpuri umane reale, în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse.

Întrucât în perioada 17 iulie – 31 octombrie 2015 Iulius Mall Cluj găzduiește expoziția „OUR BODY: Universul Interior”, expoziţie ce include peste 200 de exponate, corpuri umane care majoritatea provin din Republica Populară Chineză, conservate prin tehnica plastinării.

1

Întrucât expoziția prezintă corpuri umane reale, în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse.

Întrucât expoziția contravine credințelor tradiționale ale poporului român și respectului datorat morților ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii.

Întrucât expunerea organelor și țesuturilor decedaților, precum și a corpurilor lor jupuite de piele, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, nu denotă faptul că rămășițele lumești ale celor decedați sunt tratate cu respectul cuvenit.

Întrucât expunerea cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” contravine legii civile române care consacră respectul datorat persoanei şi după decesul său (art. 78-81 Cod civil) și care reglementează condițiile speciale în care se poate realiza prelevarea de organe, ţesuturi şi celule umane, de la persoanele decedate (Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi tesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – Titlul VI).


Întrucât de pe urma expunerii cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” , proprietarii acestora obțin profit.

Întrucât multe organizatii non-guvernamentale acuză faptul că trupurile expuse în asemenea expoziții ar putea aparține prizonierilor executați în închisorile chineze.

Întrucât organismele expuse provin din China, o țară condusă de un regim totalitar, cunoscut pentru încălcălcări grave ale drepturilor omului, precum tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, persecuții politice și religioase și chiar trafic de organe umane de la prizonieri de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong – documentate pe larg în rapoartele internaționale.

Întrucât organizatorii nu au furnizat NICIODATĂ informaţii despre modul în care au murit cei expuși: identitatea sau vârsta lor.

Întrucât o expoziție având același nume, organizată de aceeași companie, a fost închisă în Franța prin ordin judecătoresc, pentru tratament indecent al cadavrelor. Judecătorul a cerut chiar confiscarea cadavrelor pentru îngroparea lor. Chiar dacă scopul este educațional, cum legea franceză este extrem de asemănătoare cu cea a noastră, de ce nu s-ar aplica și la noi aceeași motivație?

CEREM închiderea expoziției „OUR BODY: Universul Interior”, găzduită de Iulius Mall Cluj și interzicerea expoziției pe întreg teritoriul României, se arată în textul petiției. 

În replică purtătorul de cuvânt al expoziţiei de la Cluj, Heidi Pinchal, a spus:

„Informațiile prezentate de inițiatorii campaniei sunt vagi și nedocumentate. În goana după senzațional, nenumărate articole au reluat în mod eronat afirmația că trupurile expuse aparțin prizonierilor din închisorile chineze, iar această petiție face același lucru. Scopul nostru principal este educația. Expoziția ‘OUR BODY: Universul Interior’ a traversat până acum peste 30 de țări și a fost văzută de peste 50 de milioane de vizitatori din întreaga lume, iar în 10 zile de când s-a deschis la Cluj a avut peste 3.000 vizitatori de toate vârstele, români și străini. Specimenele prezentate în expoziție au fost furnizate de diferite universități și școli medicale acreditate, instituții medicale și centre de cercetare din China, cu scopul de a promova cercetarea în medicină și învățământ.

Sursa de proveniență a specimenelor care se folosesc în studiul anatomiei o reprezintă donațiile (prin testament sau de către rude), în conformitate cu legislația chineză, către universitățile și școlile medicale acreditate. În China, toți donatorii – sau membrii de familie apropiați – iau la cunoștiință că donațiile vor fi utilizate pentru cercetare și li se garantează că toate informațiile personale vor fi tratate confidențial. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitățile de medicină a survenit din cauze naturale, facând imposibilă teoria ca ele să fi aparținut unor prizonieri executați.

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției au fost individual examinate în Statele Unite de un medic legist, care a constatat că moartea a survenit din cauze naturale și eliminând astfel orice posibilitate ca oricare corp expus în cadrul Expoziției ‘OUR BODY: Universul Interior’ să fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortură, executarea sau orice altă lovitură violentă”.

error: Content is protected !!