Cluj: Dupa evadarile de luna trecuta, arestul preventiv al Inspectoratului de Politie intra in renovare în 2015. Detinutii vor fi supravegheati cu un sistem „Big Brother”

Updated on martie 2, 2015 Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a fost zguduit la început de 2015, de două cazuri de evadare. În primul caz a fost vorba de patru deținuți, încarcerați în arestul preventiv al Poliției, care au reușit să fugă după ce au desprins un grilaj de fier și au profitat de neatenția agenților de securitate. Unul dintre evadați a fost prins abia după 3 săptămâni de căutări.

Al doilea caz de evadare a fost al unui bărbat reținut pentru furt, care a reușit să fug, având mâinile încătușate, chiar din mașina Poliției care îl transporta spre arestul preventiv.

Dacă reprezentanții IPJ Cluj spun că în arestul preventiv al instituției se fac, încă din 2014 lucrări de reamenajare și reabilitare, sindicaliștii din Poliție susțin că acel spațiu este impropriu, mai ales pentru agenții care trebuie să își desfășoare acolo munca și spun că ei au făcut cereri încă din 2010 pentru ca arestul să fie mutat.

În acest sens, reprezentanții poliției susțin că s-a identificat deja un spațiu pentru mutarea arestului, dar nu se știe când se va face efectiv mutarea. Până atunci, pentru anul 2015 au fost alocați bani pentru renovarea vechiului arest și montarea unui sistem de supraveghere video.

„În cursul anului trecut, a fost identificat un imobil, situat în municipiul Cluj-Napoca, care ar putea fi utilizat pentru amenajarea supraterană, la standarde europene, a Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă. În acest context, a fost demarată procedura legală pentru realizarea transferului dreptului de administrare.

foto: basc.ro
foto: basc.ro

Totodată, s-au luat măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de pază şi siguranţă, pentru eficientizarea serviciilor prestate de poliţiştii care desfăşoară activităţi în cadrul centrului si au fost efectuate demersuri legale in vederea suplimentarii schemei de personal.

Pentru anul 2015, institutia noastra are in vedere, printre alte masuri, consolidarea pereţilor aferenti curţilor de plimbare, instalarea unui sistem de supraveghere video care să acopere toate spaţiile unde se defaşoară activităţi cu persoanele private de libertate, îmbunatatirea sistemelor de semnalizare a situaţiilor de urgenţă, fiind totodată continuate toate activităţile iniţiate anterior pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi securităţii zonei”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj, prin intermediul unui răspuns la o solicitare scrisă adresată Poliției de Vocea Transilvaniei

Constantin Mandache, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție spune că demersurile legale pentru ca arestul IPJ să poată fi mutat în clădirea deja identificată, sunt îngreunate de la București, unde se întârzie nepermis de mult cu adoptarea unei hotărâri de Guvern în baza căreia să se poată face oficial mutarea.

error: Content is protected !!