CRIZA in spitalele clujene. Operatiile programate SE AMANA din lipsă de SANGE

Updated on august 20, 2014

Situație de criză în spitalele clujene și la centrul de Transfuzii din cauza lipsei de sânge. Numărul mic de donatori din timpul verii face ca rezervele de sânge necesar transfuziilor să scadă dramatic, astfel că nu de puține ori centrele de transfuzii din județele învecinate Clujului trimit sânge pentru spitalele din Cluj-Napoca.

22

 Problema lipsei de sânge a ajuns și la urechile ministrului Sănătății, care a făcut un apel la cetățeni să doneze voluntar sânge.

“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, marți seara, prin intermediul unui comunicat de presă.

Mesajul ministrului a avut primele efecte la Cluj, unde, miercuri, numărul de donatori de sânge s-a dublat, față de o zi obișnuită de vară.

“La operațiile de urgență nu se pune problema să nu se găsească sânge, însă operațiile programate se amână. Prin septembrie, octombrie noi o să începem să ne revenim, deoarece revin și studenții în Cluj și crește numărul donatorilor”, a mai precizat directorul Centrului de Transfuzii Cluj.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, medicii apelează la bunăvoința aparținătorilor, care sunt îndrumați să doneze sânge, pentru a nu se ajunge la situații alarmante.

“Nu avem probleme în momentul de față, nu am amânat nici o operație și când avem pacienți care au nevoie de sânge, îi îndrumăm pe aparținătorii acestora să meargă să doneze sânge”, a declarat pentru voceatransilvaniei.ro, Monica Costin, director de îngrjiri al Spitalului Clinic de Urgență Cluj.

error: Content is protected !!